Er historiefaget viktig?

«Det er mye en gjør i løpet av tretten års skolegang som kan virke uviktig. Jeg har for eksempel sjelden fått bruk for evnene mine i perspektivtegning, rompefotball eller blokkfløytespilling etter at jeg fikk ut av Kongsgård skole en gang i juni 1992. Strengt tatt hadde jeg ikke så mye bruk for dem før det heller. Når du sitter i klasserommet og lurer på hvilken idiot det var som klarte å sette akkurat dette på pensum, kan det hende at du har rett. Men aldri i historietimen. Etter å lære deg å regne, lese og skrive, er det å lære deg historie det desidert viktigste skolen gjør. Historie er ikke bare viktig, det er avgjørende.»

Ordene over tilhører Aslak Sira Myhre, en av bidragsyterne i Perspektiver og en av foredragsholderne på Perspektivers historieseminar 2015. Han begrunner sine påstander på følgende måte:

Om du trenger et avbrekk fra den vanlige historieundervisningen, kan du kanskje bruke Aslaks påstander til en diskusjon i klassen din. (Se oppgaveforslag under.)

Av historie er du kommet …

23_02_aslak-sira-myhre-foto-litteraturhuset

… til historie skal du bli. Dette er Sira Myhres utgangspunkt i foredraget han vil holde på årets historieseminar. Foredraget baserer seg løst på essayet han har skrevet for Perspektiver og på ideene han har for Nasjonalbiblioteket. Sira Myhre mener at Dag Solstads utsagn om at et sivilisert menneske strekker sin personlige historie 200 år tilbake i tid, er et minstekrav.

Oppgaveforslag

1 Problemstillinger å diskutere i plenum

Sira Myhre påstår i videointervjuet at å kjenne sin historie er avgjørende for å kjenne seg selv. Be elevene trekke fram momenter fra emnene dere har arbeidet med denne høsten som kan fortelle dem noe om der de selv er i dag. Hvilke sosiale endringer tidligere ser vi i dag? Hvilke politiske? Er det økonomiske aspekter ved temaene dere har jobbet med som er av betydning den dag i dag? Eller kulturelle og teknologiske? La elevene tenke rundt disse spørsmålene, og drøft eventuelt emnet i plenum.

– Hvorfor er historiefaget viktig?

– På hvilken måte er å lære historie eventuelt «avgjørende», for å bruke Sira Myhres ord?

2 Innlevelsesoppgave: Å kjenne seg selv
Tenk deg at du våkner opp en dag og ikke har noen historie. Du husker ikke din egen fortid, og det er ingen rundt deg som kan fortelle deg hverken din eller sin egen historie. Skriv et dagboksnotat der du beskriver din opplevelse av samfunnet og menneskene rundt deg.

Refleksjon: hva forandrer seg når man ikke har noen historisk bevissthet?

3 Fordpyningsoppgave: Å kjenne sin historie

Har du noen ganger snakket med besteforeldrene dine om barndommen deres? Eller har du tenkt over hvordan det var å vokse opp i et samfunn der de materielle kårene var mye dårligere enn i dag? Kanskje har du foreldre eller besteforeldre som har opplevd krig eller store omveltninger i Norge eller i andre land? Lag en undersøkelse om din egen families historie! Forsøk å sette familiehistorien din inn i en større sammenheng og se at det du lærer i historietimene faktisk handler om dine nærmestes historie. Delta i HIFOs historiekonkurranse!  Se http://www.historiekonkurransen.no/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s